Αρθροσκόπηση Γόνατος

Η αρθροσκόπηση γόνατος αποτελεί μία ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο που επιτρέπει στον ορθοπαιδικό χειρουργό να δει την άρθρωση του γόνατος χωρίς να κάνει μια μεγάλη χειρουργική τομή. Η αρθροσκόπηση χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και τη θεραπεία μιας ευρείας γκάμας παθήσεων του γόνατος. Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης, ο χειρουργός, μέσω δύο μικρών οπών μερικών χιλιοστών, εισάγει μια ειδική κάμερα (το αρθροσκόπιο) μέσα στην άρθρωση του γόνατος και με μικροσκοπικά χειρουργικά εργαλεία μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα που υπάρχει.
 

Ποια τα πλεονεκτήματα της αρθροσκόπησης γόνατος; 

Η αρθροσκόπηση γόνατος σαν μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος χαρακτηρίζεται από πολλά πλεονεκτήματα για τους ασθενείς, όπως λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο, άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, λιγότερη δυσκαμψία της άρθρωσης, μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών, ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πότε συνιστάται η αρθροσκόπηση γόνατος;

Η αρθροσκόπηση γόνατος ενδείκνυται στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Ρήξη μηνίσκων
  • Ρήξη πρόσθιου ή οπίσθιου χιαστού συνδέσμου
  • Οστεοχόνδρινες βλάβες
  • Ανακατασκευή συνδέσμων
  • Αστάθεια επιγονατίδας
  • Φλεγμονές αρθρικού υμένα
  • Πρώιμη οστεοαρθρίτιδα γόνατος
  • Σηπτική αρθρίτιδα (μόλυνση)

 

Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;  

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός δημιουργεί δύο μικρές οπές στο μπροστινό μέρος του γόνατος από τις οποίες εισάγονται μια μικροσκοπική κάμερα, το αρθροσκόπιο, και ειδικά μικροσκοπικά εργαλεία. Αρχικά, πραγματοποιείται μια διαγνωστική αρθροσκόπηση για την αξιολόγηση της άρθρωσης και της παθολογίας της, και στη συνέχεια ακολουθεί η αποκατάσταση της βλάβης. Ανάλογα με την έκταση της βλάβης, η αρθροσκόπηση συνήθως διαρκεί από είκοσι λεπτά έως μία ώρα. Στο τέλος, τοποθετούνται αυτοκόλλητες ταινίες στις οπές εισόδου και γίνεται επίδεση.

 

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από αρθροσκόπηση γόνατος;   

Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο την ίδια μέρα της επέμβασης και μπορεί να περπατήσει με τη βοήθεια κάποιας βακτηρίας. 

Θα λάβει παυσίπονα για να περιοριστεί ο μετεγχειρητικός πόνος καθώς και αντιπηκτική αγωγή για την αποφυγή φλεβικής θρόμβωσης. 

Μετά από συνεννόηση με τον γιατρό, ο ασθενής θα ακολουθήσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με στόχο την ταχύτερη επάνοδο στις καθημερινές του δραστηριότητες και τη βέλτιστη αποκατάσταση.