Ρήξη Μηνίσκου
Η ρήξη του μηνίσκου αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους τραυματισμούς στο γόνατο. Οι αθλητές, ειδικά εκείνοι που παίζουν αθλήματα επαφής, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για ρήξη του μηνίσκου. Ωστόσο, οποιοσδήποτε και σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να υποστεί μια ρήξη μηνίσκου.
Ανατομία
Το μηριαίο οστό και η κνήμη σχηματίζουν την άρθρωση του γόνατος. Η επιγονατίδα βρίσκεται μπροστά από την άρθρωση για προστασία. Δύο τριγωνοειδή κομμάτια ινώδους χόνδρου, οι μηνίσκοι (έσω και έξω μηνίσκος), δρουν ως αμορτισέρ μεταξύ του μηριαίου και της κνήμης. Οι μηνίσκοι βοηθούν στη μεταφορά του βάρους από το ένα οστό στο άλλο και παίζουν σημαντικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος.

Περιγραφή
Ο μηνίσκος μπορεί να υποστεί ρήξη είτε από οξύ τραυματισμό είτε ως αποτέλεσμα εκφυλιστικών αλλαγών με την πάροδο του χρόνου. Οι ρήξεις ταξινομούνται ανάλογα με την εμφάνισή τους και το σημείο που εντοπίζονται. Συνηθέστεροι τύποι ρήξεων είναι: η ρήξη “δίκην λαβής κάδου” (bucket handle), η ρήξη τύπου “flap”, και η ακτινωτή ρήξη. Οι αθλητικοί τραυματισμοί που σχετίζονται με το μηνίσκο συχνά συνοδεύονται και από άλλους τραυματισμούς στο γόνατο, όπως ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου.
Ποιες είναι οι αιτίες της ρήξης μηνίσκου;
Οι οξείες ρήξεις μηνίσκου συμβαίνουν συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Μπορεί να προκληθούν είτε από επαφή είτε χωρίς επαφή, π.χ. από στροφή του γόνατος. Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν εκφυλιστικές ρήξεις μηνίσκου λόγω φθοράς του ιστού. Μια στροφή κατά την έγερση από μια καρέκλα μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ρήξη σε έναν εκφυλισμένο μηνίσκο.
Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης μηνίσκου;
Μπορεί να νιώσετε έναν ήχο «pop» όταν πάθετε μια ρήξη στον μηνίσκο σας. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να περπατήσουν με το τραυματισμένο γόνατο και πολλοί αθλητές μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν. Ωστόσο, σε 2 έως 3 ημέρες, το γόνατο θα γίνει σταδιακά πιο δύσκαμπτο και πρησμένο.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα μιας ρήξης μηνίσκου είναι:
- Πόνος
- Δυσκαμψία και πρήξιμο
- Αίσθημα αστάθειας
- Αίσθημα «κλειδώματος» του γόνατος
- Περιορισμός του εύρους κίνησης του γόνατος
Πως γίνεται η διάγνωση της ρήξης μηνίσκου;
Φυσική Εξέταση Κατά την κλινική εξέταση συνήθως υπάρχει ευαισθησία κατά μήκος της γραμμής της άρθρωσης, όπου βρίσκεται ο τραυματισμένος μηνίσκος. Επιπλέον υπάρχουν κάποια ειδικά τεστ με τα οποία μπορούμε να καταλάβουμε αν ένας ασθενής έχει υποστεί τραυματισμό στον έσω ή έξω μηνίσκο του.
Απεικονιστικές Εξετάσεις Επειδή και άλλοι τραυματισμοί στο γόνατο μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα, συνήθως χρειάζονται πέραν της κλινικής εξέτασης και απεικονιστικές εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση.
- Ακτινογραφίες. Οι ακτινογραφίες απεικονίζουν τις οστικές δομές και όχι τους μηνίσκους. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθούν για να αποκλειστούν άλλες αιτίες πόνου στο γόνατο, όπως το κάταγμα ή η οστεοαρθρίτιδα.
- Μαγνητική τομογραφία (MRI). Η μαγνητική τομογραφία αξιολογεί τα μαλακά μόρια της άρθρωσης του γόνατος, συμπεριλαμβανομένων των μηνίσκων, των χόνδρων, των τενόντων και των συνδέσμων.
Η μαγνητική τομογραφία (MRI) είναι η ιδανική μέθοδος διάγνωσης των οξέων ρήξεων του μηνίσκου (ρήξεις που συμβαίνουν λόγω τραυματισμού) λόγω της υψηλής ακρίβειάς της.
Ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές της ρήξης μηνίσκου;
Η θεραπεία των ρήξεων του μηνίσκου ποικίλει και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος της ρήξης (οξεία ή εκφυλιστική), το μέγεθος και η θέση της καθώς και η ηλικία του ασθενούς, τα συμπτώματά του και το επίπεδο δραστηριότητάς του.
Μη Χειρουργική Θεραπεία
Μικρές χρόνιες ρήξεις με ελαφρά συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπισθούν συντηρητικά.
RICE. Το πρωτόκολλο RICE είναι αποτελεσματικό για τους περισσότερους αθλητικούς τραυματισμούς. RICE σημαίνει Ξεκούραση (Rest), Παγοθεραπεία (Ice), Περίδεση (Compression) και Ανύψωση του σκέλους (Elevation).
- Ξεκούραση: Κάντε ένα διάλειμμα από τη δραστηριότητα που προκάλεσε τον τραυματισμό. Κάποιες φορές χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες για αποφόρτιση του σκέλους.
- Παγοθεραπεία: Χρησιμοποιήστε παγοκύστες για 20 λεπτά τη φορά, αρκετές φορές την ημέρα. Μην εφαρμόζετε τον πάγο απευθείας στο δέρμα.
- Περίδεση: Για να αποτρέψετε περαιτέρω πρήξιμο και αιμορραγία, φορέστε έναν ελαστικό επίδεσμο.
- Ανύψωση του σκέλους: Για να μειώσετε το πρήξιμο, ξαπλώστε όταν ξεκουράζεστε και ανυψώστε το πόδι σας.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs). Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στη μείωση του πόνου και του πρηξίματος.
Άλλες μη χειρουργικές θεραπείες. Ενέσεις βιολογικών ουσιών, όπως PRP (Platelet Reach Plasma) βοηθούν σε κάποιες περιπτώσεις στη θεραπεία των μηνισκικών ρήξεων.

Χειρουργική Θεραπεία
Σε περιπτώσεις όμως που υπάρχουν σαφή έντονα ενοχλήματα και σε όλες τις ρήξεις, τις οποίες αποτυγχάνει η συντηρητική αγωγή επιβάλλεται η χειρουργική θεραπεία με αρθροσκόπηση. Η χειρουργική αντιμετώπιση των ρήξεων μηνίσκου περιλαμβάνει την επιδιόρθωση του μηνίσκου ή τη μερική μηνισκεκτομή.
- Επιδιόρθωση μηνίσκου. Ορισμένες ρήξεις μηνίσκου μπορούν να επιδιορθωθούν με συρραφή των σχισμένων κομματιών. Αυτό εξαρτάται από τον τύπο της ρήξης και τη συνολική κατάσταση του τραυματισμένου μηνίσκου. Επειδή ο μηνίσκος πρέπει να επουλωθεί, ο χρόνος ανάρρωσης είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τη μηνισκεκτομή.
- Μερική μηνισκεκτομή. Σε αυτή τη διαδικασία, αφαιρείται ο κατεστραμμένος μηνίσκος. Σε αυτή την επέμβαση η φόρτιση του σκέλους και η πλήρης κινητικότητα ξεκινά άμεσα μετά την επέμβαση.
Ποια είναι η ανάρρωση μετά τη ρήξη μηνίσκου;
Μετά από αρθροσκοπική επέμβαση, ο ασθενής πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για να επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές του. Το είδος της αποκατάστασης εξαρτάται από τον τύπο της επέμβασης που πραγματοποιήθηκε. Στη μερική μηνισκεκτομή, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες μέσα σε λίγες ημέρες και στις αθλητικές δραστηριότητες σε 2-3 βδομάδες. Σε περιπτώσεις αρθροσκοπικής συρραφής, αρχικά απαιτείται η αποφόρτιση του σκέλους με τη χρήση βακτηριών για περίπου ένα μήνα, ενώ η επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες γίνεται σε 3-4 μήνες.
