Ολική Αρθροπλαστική ισχίου
Στην ολική αρθροπλαστική ισχίου, το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος αφαιρούνται και αντικαθίστανται από ειδικά εμφυτεύματα (προθέσεις):
- Η κατεστραμμένη κεφαλή του μηριαίου αφαιρείται και αντικαθίσταται με ένα μεταλλικό στυλεό (stem) που τοποθετείται εντός του μηριαίου οστού.
- Μια μεταλλική ή κεραμική σφαίρα τοποθετείται στο πάνω μέρος του στυλεού, αντικαθιστώντας την κατεστραμμένη κεφαλή του μηριαίου.
- Η κατεστραμμένη επιφάνεια του χόνδρου της κοτύλης (της υποδοχής του ισχίου) αφαιρείται και αντικαθίσταται με μια μεταλλική κοτύλη (κοτυλιαία πρόθεση).
- Μεταξύ της κοτυλιαίας πρόθεσης και της νέας κεφαλής του μηριαίου τοποθετείται ένα κοίλο ένθετο (πολυαιθυλένιο ή κεραμικό) για να παρέχει μια λεία επιφάνεια κίνησης.
Πότε Συνιστάται η ολική αρθροπλαστική ισχίου;
Η ολική αντικατάσταση ισχίου μπορεί να συνιστάται σε περιπτώσεις όπου:
- Ο πόνος στο ισχίο περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το σκύψιμο.
- Ο πόνος στο ισχίο παραμένει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
- Υπάρχει δυσκαμψία στο ισχίο που περιορίζει την κίνηση ή την ικανότητα ανύψωσης του ποδιού.
- Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η φυσιοθεραπεία και άλλα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν να σας ανακουφίσουν από τον πόνο.

Ποιοι είναι υποψήφιοι για Χειρουργείο;
Δεν υπάρχουν απόλυτοι περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία ή το βάρος για την ολική αρθροπλαστική ισχίου. Οι συστάσεις για τη χειρουργική επέμβαση βασίζονται στον πόνο και στο βαθμό που επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς και όχι στην ηλικία. Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αντικατάσταση ισχίου είναι ηλικίας 50-80 ετών, αλλά η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχώς σε όλες τις ηλικίες, από έφηβους με νεανική αρθρίτιδα έως ηλικιωμένους με εκφυλιστική αρθρίτιδα.
Ποια είναι η ορθοπαιδική αξιολόγηση πριν το χειρουργείο;
Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τα εξής:
- Ιατρικό ιστορικό: Ο ορθοπαιδικός θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη γενική σας υγεία και τον πόνο στο ισχίο σας.
- Φυσική εξέταση: Η εξέταση αυτή αξιολογεί την κινητικότητα, τη δύναμη και την ευθυγράμμιση του ισχίου.
- Ακτινογραφίες: Αυτές βοηθούν να καθοριστεί η έκταση της βλάβης ή της παραμόρφωσης του ισχίου.
Άλλες εξετάσεις: Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (MRI) για την αξιολόγηση της κατάστασης των οστών και των μαλακών μορίων του ισχίου.

Ποιες είναι οι προσδοκίες από την επέμβαση;
Ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για την επέμβαση είναι η κατανόηση του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να επιτύχει η ολική αρθροπλαστική ισχίου. Στόχος της αρθροπλαστικής είναι να προσφέρει στο ισχίο τη χαμένη του λειτουργικότητα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική ισχίου βιώνουν εξάλειψη των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσκαμψίας, βελτίωση στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων και συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης;
Το ποσοστό επιπλοκών μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου είναι χαμηλό. Οι κυριότερες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τη μόλυνση (με ποσοστό λιγότερο από το 2% των ασθενών), τη φλεβική θρόμβωση, το εξάρθρημα, τη χαλάρωση και φθορά της πρόθεσης.
Μόλυνση: Η μόλυνση μπορεί να συμβεί επιφανειακά στο τραύμα ή εν τω βάθει γύρω από την πρόθεση. Μπορεί να συμβεί εντός ημερών ή εβδομάδων από την επέμβαση, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί χρόνια αργότερα. Μικρές μολύνσεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση και αφαίρεση της πρόθεσης. Ακόμη, οποιαδήποτε λοίμωξη στο σώμα σας μπορεί να μολύνει την αντικατασταθείσα άρθρωση.
Φλεβική θρόμβωση. Οι θρόμβοι στις φλέβες των ποδιών είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου. Για το λόγο αυτό μετεγχειρητικά θα χρειαστεί προληπτικά να λάβετε αντιπηκτική αγωγή καθώς και να φορέσετε αντιθρομβωτικές ελαστικές κάλτσες.
Εξάρθρωση. Αυτή συμβαίνει όταν η νέα/τεχνητή κεφαλή του μηριαίου βγαίνει από την κοτυλιαία πρόθεση. Ο κίνδυνος για εξάρθρημα είναι μεγαλύτερος τους πρώτους μήνες μετά την επέμβαση, ενώ οι ιστοί επουλώνονται. Όταν η αρθροπλαστική πραγματοποιείται με Πρόσθια Προσπέλαση Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS-ASI THA), τότε ο κίνδυνος εξαρθρήματος είναι ελάχιστος και οι μετεγχειρητικοί περιορισμοί των κινήσεων, που συνήθως επιβάλλονται με άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητοι.
Χαλάρωση και φθορά της πρόθεσης. Με την πάροδο των χρόνων, η πρόθεση του ισχίου μπορεί να χαλαρώσει ή να φθαρεί, κυρίως λόγω καθημερινής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί επίσης να προκύψει από μια βιολογική αραίωση των οστών που ονομάζεται οστεόλυση. Εάν η χαλάρωση είναι επώδυνη, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη χειρουργική επέμβαση (αναθεώρηση).
Ποια είναι η προετοιμασία για την επέμβαση;
Προεγχειρητικά θα υποβληθείτε σε πλήρη ιατρική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις, ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση.
Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου με Πρόσθια Προσπέλαση Ελάχιστης Επεμβατικότητας (MIS-ASI THA)
H Πρόσθια Προσπέλαση Ελάχιστης Επεματικότητας (MIS-ASI THA) αποτελεί μία νέα μέθοδο πραγματοποίησης της ολικής αρθροπλαστικής ισχίου χωρίς να κόβονται μύες ή τένοντες κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.
Η επέμβαση διαρκεί περίπου 1,5 ώρα, ενώ η παραμονή στο νοσοκομείο συνήθως είναι μία νύχτα.
Η χειρουργική τομή έχει μήκος 5-8cm και γίνεται πάνω από την άρθρωση του ισχίου. Οι φθαρμένες επιφάνειες αφαιρούνται και αντικαθίστανται με τεχνητές προθέσεις.
Οι σύνδεσμοι και οι τένοντες διατηρούνται, επομένως είναι δυνατόν μετά από μερικές ώρες από την επέμβαση να μπορείτε να περπατήσετε φορτίζοντας πλήρως το νέο σας ισχίο.
Τεχνική MIS-ASI
Η τομή με την τεχνική MIS-ASI έχει μήκος μόνο 5-8 cm, ενώ οι τομές με τις κλασικές τεχνικές είναι συνήθως μεταξύ 15-30 cm.
Με την τεχνική MIS-ASI δεν υπάρχει αποκόλληση, διαχωρισμός ή απονεύρωση των μυών. Δεν κόβονται μύες ή τένοντες, καθώς απλά απομακρύνονται για να δημιουργηθεί το απαραίτητο διάστημα. Ο τείνων την πλατεία περιτονία μυς (tensor fascia lata muscle) απομακρύνεται προς τα έξω, ενώ ο ορθός μηριαίος μυς (rectus femoris muscle) απομακρύνεται προς τα έσω. Επίσης, δεν υπάρχει τραυματισμός του γλουτιαίου μυός με αυτή την τεχνική.
Οι γλουτιαίοι μύες παρέχουν τη βασική ισχύ και σταθερότητα της άρθρωσης του ισχίου και καθώς παραμένουν εντελώς άθικτοι με τη συγκεκριμένη τεχνική, αναμένεται ταχύτερη ανάρρωση.
Η τεχνική MIS-ASI προσφέρει τα εξής οφέλη:
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΜΕΤΕΓΧΕΙΡΗΤΙΚΟΣ ΠΟΝΟΣ: Σε σύγκριση με τις “συμβατικές” χειρουργικές τεχνικές, η τεχνική MIS-ASI μπορεί να μειώσει τον μετεγχειρητικό πόνο, καθώς οι μύες δεν κόβονται.
ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ: Η αποκατάσταση μπορεί συνήθως να ξεκινήσει την ημέρα της επέμβασης ή την επόμενη μέρα. Η ορθοστάτηση και το περπάτημα με βακτηρίες γίνεται άμεσα μετεγχειρητικά.
ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΗ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ: Η τεχνική MIS-ASI συνήθως μειώνει σημαντικά τη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.
ΜΙΚΡΗ ΟΥΛΗ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ: Με την MIS-ASI, η τομή στο δέρμα είναι συχνά μικρότερη από ό,τι με το “συμβατικό” χειρουργείο και, ως εκ τούτου, η μετεγχειρητική ουλή μειώνεται.
ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΙΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Η τεχνική MIS-ASI σας επιτρέπει να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΙΜΑΤΟΣ: Η διατήρηση των μυών και των αγγείων μειώνει την απώλεια αίματος. Οι μεταγγίσεις είναι σπάνιες και οι θρόμβωση στα πόδια (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) είναι δυνητικά λιγότερο πιθανή.
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΞΑΡΘΡΗΜΑΤΟΣ: Η διατήρηση των μυών, στην τεχνική MIS-ASI, βελτιώνει σημαντικά τη σταθερότητα του ισχίου. Ο κίνδυνος εξάρθρωσης είναι ελάχιστος και οι μετεγχειρητικοί περιορισμοί των κινήσεων, που συνήθως επιβάλλονται με άλλες τεχνικές, δεν είναι απαραίτητοι. Ο κίνδυνος εξαρθρήματος του ισχίου μειώνεται, επειδή η πρόσθια προσπέλαση πραγματοποιείται από το εμπρός μέρος της άρθρωσης και η εξάρθρωση συνήθως σχετίζεται με βλάβες στις οπίσθιες δομές του ισχίου.
ΠΡΟΛΗΨΗ ΧΩΛΟΤΗΤΑΣ: Η MIS-ASI αποτελεί μια χειρουργική τεχνική που προστατεύει τους διάφορους μύες, τα αγγεία και τα νεύρα που συναντώνται κατά την προσπέλαση της άρθρωσης του ισχίου. Η ελαχιστοποίηση της βλάβης στους μύες και τα νεύρα μειώνει τις πιθανότητες χωλότητας μετεγχειρητικά.
Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από μια Ολική Αρθροπλαστική Ισχίου;
Μετά την επέμβαση, ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Από την πρώτη μέρα ξεκινάτε να κινείστε και να περπατάτε με μερική μερική φόρτιση του πάσχοντος ποδιού, χρησιμοποιώντας πατερίτσες ή περιπατητήρα (Π) και με την καθοδήγηση του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορείτε να περπατά αυτόνομα, χωρίς βοήθεια και με πλήρη φόρτιση του ποδιού σας επιστρέφοντας στις καθημερινές του δραστηριότητες (περπάτημα, οδήγηση, χρήση τουαλέτας κ.λπ.).