Θυλακίτιδα Ισχίου
Οι ορογόνοι θύλακες (bursae) είναι μικροί, ζελατινοειδείς σάκοι που βρίσκονται σε περιοχές γύρω από τον ώμο, τον αγκώνα, το ισχίο, το γόνατο και την πτέρνα. Περιέχουν μια μικρή ποσότητα υγρού και βρίσκονται μεταξύ των οστών και των μαλακών ιστών, λειτουργώντας ως μαξιλάρια για τη μείωση της τριβής.
Θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή του ορογόνου θυλάκου. Υπάρχουν δύο κύριοι ορογόνοι θύλακες στο ισχίο που συνήθως ερεθίζονται και φλεγμαίνουν. Ο ένας καλύπτει μια οστέινη προεξοχή του μηριαίου οστού που ονομάζεται μείζων τροχαντήρας. Η φλεγμονή αυτού του θύλακα ονομάζεται τροχαντηρίτιδα ή τροχαντήριος θυλακίτιδα.
Ένας άλλος ορογόνος θύλακος — ο θύλακος του λαγονοψοΐτη — βρίσκεται στο εσωτερικό (στη βουβωνική περιοχή) του ισχίου. Όταν αυτός ο θύλακας φλεγμαίνει, η κατάσταση αναφέρεται επίσης ως θυλακίτιδα του ισχίου, αλλά ο πόνος εντοπίζεται στη βουβωνική περιοχή. Αυτή η κατάσταση δεν είναι τόσο συχνή όσο η τροχαντηρίτιδα, αλλά αντιμετωπίζεται με παρόμοιο τρόπο.

Ποια είναι τα συμπτώματα της θυλακίτιδας του ισχίου;
Το κύριο σύμπτωμα της τροχαντηρίτιδας είναι η εμφάνιση του πόνου στο ισχίο. Ο πόνος συνήθως εκτείνεται στο εξωτερικό τμήμα του μηρού. Στα πρώτα στάδια, είναι οξύς και έντονος, ενώ αργότερα, μπορεί να μετατραπεί σε αμβλύ και να επεκταθεί σε μεγαλύτερη περιοχή του ισχίου.
Συνήθως, ο πόνος είναι πιο έντονος τη νύχτα, όταν ξαπλώνετε στο προσβεβλημένο ισχίο, και όταν σηκώνεστε από την καρέκλα μετά από αρκετή ώρα καθισμένοι. Μπορεί επίσης να επιδεινωθεί με παρατεταμένο περπάτημα, ανέβασμα σκαλοπατιών ή κάθισμα.
-
Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου;
-
Η θυλακίτιδα του ισχίου μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε, αλλά είναι πιο συχνή στις γυναίκες και σε άτομα μέσης ηλικίας ή ηλικιωμένους. Είναι λιγότερο συχνή στους άνδρες και σε νεότερα άτομα.
Οι παρακάτω παράγοντες κινδύνου έχουν συσχετιστεί με την ανάπτυξη της θυλακίτιδας του ισχίου:
Επαναλαμβανόμενος τραυματισμός από υπερβολική καταπόνηση. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τρέχετε, ανεβαίνετε σκάλες, κάνετε ποδηλασία ή στέκεστε όρθιοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Τραυματισμός στο ισχίο. Μπορεί να προκληθεί όταν πέσετε πάνω στο ισχίο σας, χτυπήσετε το ισχίο σας ή ξαπλώσετε από τη μία πλευρά για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Νόσοι της σπονδυλικής στήλης. Αυτές περιλαμβάνουν τη σκολίωση, την αρθρίτιδα της οσφυϊκής μοίρας και άλλα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης που μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που περπατάτε.
-
Ανισοσκελία. Όταν το ένα πόδι είναι σημαντικά πιο κοντό από το άλλο, αυτό επηρεάζει τον τρόπο που περπατάτε και μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό σε κάποιον από τους ορογόνους θυλάκους του ισχίου.
Ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αυτή καθιστά τους θυλάκους πιο επιρρεπείς σε φλεγμονή.
Προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Οι χειρουργικές επεμβάσεις γύρω από το ισχίο ή οι αρθροπλαστικές ισχίου μπορούν να ερεθίσουν τον ορογόνο θύλακο και να προκαλέσουν θυλακίτιδα.
Οστεόφυτα ή εναποθέσεις ασβεστίου. Αυτά μπορεί να αναπτυχθούν στους τένοντες που συνδέουν τους μύες με τον τροχαντήρα. Μπορούν να ερεθίσουν τον θύλακο και να προκαλέσουν φλεγμονή.
Πως γίνεται η διάγνωση της θυλακίτιδας του ισχίου;
Για τη διάγνωση της θυλακίτιδας του ισχίου, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση, αναζητώντας ευαισθησία στην περιοχή του ισχίου. Μπορεί επίσης να γίνουν επιπλέον εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες, μαγνητική τομογραφία (MRI) και σπινθηρογράφημα, για να αποκλειστούν άλλοι πιθανοί τραυματισμοί ή παθήσεις.
Ποια είναι η θεραπεία της θυλακίτιδας του ισχίου;
Μη χειρουργική θεραπεία
Η αρχική θεραπεία για τη θυλακίτιδα του ισχίου δεν περιλαμβάνει χειρουργική αντιμετώπιση. Πολλοί ασθενείς μπορούν να ανακουφιστούν με απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως:
Τροποποίηση δραστηριοτήτων. Αποφύγετε τις δραστηριότητες που επιδεινώνουν τα συμπτώματα.
Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (NSAIDs) που μπορούν να ανακουφίσουν τον πόνο και να ελέγξουν τη φλεγμονή.
Υποστηρικτικές συσκευές. Η χρήση μπαστουνιού ή πατερίτσας για κάποιο διάστημα μπορεί να είναι χρήσιμη.
Φυσικοθεραπεία. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ασκήσεις διάτασης της λαγονοκνημιαίας ταινίας και ενδυνάμωσης και αύξησης του εύρους κίνησης του ισχιου. Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις μόνοι σας ή με τη βοήθεια φυσιοθεραπευτή.
Ενέσεις κορτικοστεροειδών. Η έγχυση κορτικοστεροειδών μαζί με τοπικό αναισθητικό μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της θυλακίτιδας του ισχίου.
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική επέμβαση σπάνια είναι απαραίτητη. Αν η φλεγμονή και ο πόνος συνεχίζονται παρά τις μη χειρουργικές θεραπείες, ο γιατρός μπορεί να συστήσει την αφαίρεση του θυλάκου.

Ποια είναι η αποκατάσταση της θυλακίτιδας του ισχίου;
Η περίοδος της αποκατάστασης μετά τη χειρουργική επέμβαση είναι σύντομη. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα μπαστούνι ή πατερίτσες για μερικές μέρες, ενώ ο πόνος του χειρουργείου εξαλείφεται μετά από σύντομο χρονικό διάστημα.
Ποια είναι τα μέτρα πρόληψης της θυλακίτιδας του ισχίου;
Αν και η θυλακίτιδα του ισχίου δεν μπορεί πάντα να προληφθεί, μπορείτε να κάνετε τα εξής για να αποφύγετε την επιδείνωση της φλεγμονής:
- Αποφύγετε επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες που ασκούν πίεση στα ισχία.
- Χάστε βάρος, αν είναι απαραίτητο.
- Χρησιμοποιήστε κατάλληλα ένθετα υποδημάτων για περιπτώσεις ανισοσκελίας.
- Διατηρήστε τη δύναμη και την ευλυγισία των μυών του ισχίου.