Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Στην ολική αρθροπλαστική γόνατος, το κατεστραμμένο οστό και ο χόνδρος αφαιρούνται και αντικαθίστανται από ειδικά εμφυτεύματα (προθέσεις). Μεταξύ της μηριαίας και της κνημιαίας πρόθεσης τοποθετείται ένα ένθετο (πολυαιθυλένιο) για να παρέχει μια λεία επιφάνεια κίνησης.


Πότε Συνιστάται η ολική αρθροπλαστική γόνατος;

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος  μπορεί να συνιστάται σε περιπτώσεις όπου:

  • Ο πόνος στο γόνατο περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών.
  • Ο πόνος στο γόνατο παραμένει ακόμα και σε κατάσταση ηρεμίας, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της νύχτας.
  • Υπάρχει δυσκαμψία ή παραμόρφωση στο γόνατο που περιορίζει την κίνηση.
  • Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, η φυσιοθεραπεία και άλλα συντηρητικά μέτρα αποτυγχάνουν να σας ανακουφίσουν από τον πόνο.

Ποιοι είναι υποψήφιοι για Χειρουργείο;

Δεν υπάρχουν απόλυτοι περιορισμοί όσον αφορά την ηλικία ή το βάρος για την ολική αρθροπλαστική γόνατος. Οι συστάσεις για τη χειρουργική επέμβαση βασίζονται στον πόνο και στο βαθμό που επηρεάζεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς και όχι στην ηλικία. Η πλειοψηφία των ασθενών που υποβάλλονται σε ολική αντικατάσταση γόνατος είναι ηλικίας 50-80 ετών, αλλά η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί επιτυχώς σε όλες τις ηλικίες.

Ποια είναι η ορθοπαιδική αξιολόγηση πριν το χειρουργείο;

Η αξιολόγηση περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ιατρικό ιστορικό: Ο ορθοπαιδικός θα συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τη γενική σας υγεία και τον πόνο στο γόνατό σας.
  • Φυσική εξέταση: Η εξέταση αυτή αξιολογεί το εύρος κίνησης, τη συνδεσμική σταθερότητα, τη δύναμη και την ευθυγράμμιση του γόνατος.
  • Ακτινογραφίες: Αυτές βοηθούν να καθοριστεί η έκταση της βλάβης ή της παραμόρφωσης του γόνατος.
  • Άλλες εξετάσεις: Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μαγνητική τομογραφία (MRI) για την αξιολόγηση της κατάστασης των οστών και των μαλακών μορίων του γόνατος.

Ποιες είναι οι προσδοκίες από την επέμβαση;

Ένας σημαντικός παράγοντας στην απόφαση για την επέμβαση είναι η κατανόηση του τι μπορεί και τι δεν μπορεί να επιτύχει η ολική αρθροπλαστική γόνατος. Στόχος της αρθροπλαστικής είναι να προσφέρει στην άρθρωση του γόνατος τη χαμένη του λειτουργικότητα. Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική γόνατος βιώνουν εξάλειψη των συμπτωμάτων του πόνου και της δυσκαμψίας, βελτίωση στην ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών δραστηριοτήτων και συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της χειρουργικής επέμβασης;

Το ποσοστό επιπλοκών μετά από μια αρθροπλαστική ισχίου είναι χαμηλό. Οι κυριότερες πιθανές επιπλοκές περιλαμβάνουν τη μόλυνση (με ποσοστό λιγότερο από το 2% των ασθενών), τη φλεβική θρόμβωση, τη χαλάρωση και φθορά της πρόθεσης.  

Μόλυνση: Η μόλυνση μπορεί να συμβεί επιφανειακά στο τραύμα ή εν τω βάθει γύρω από την πρόθεση. Μπορεί να συμβεί εντός ημερών ή εβδομάδων από την επέμβαση, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστεί χρόνια αργότερα. Μικρές μολύνσεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιβιοτικά, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νέα επέμβαση και αφαίρεση της πρόθεσης. Ακόμη, οποιαδήποτε λοίμωξη στο σώμα σας μπορεί να μολύνει την αντικατασταθείσα άρθρωση.

Φλεβική θρόμβωση. Οι θρόμβοι στις φλέβες των ποδιών είναι μια από τις πιο συνηθισμένες επιπλοκές της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος. Για το λόγο αυτό μετεγχειρητικά θα χρειαστεί προληπτικά να λάβετε αντιπηκτική αγωγή καθώς και να φορέσετε αντιθρομβωτικές ελαστικές κάλτσες.

Χαλάρωση και φθορά της πρόθεσης. Με την πάροδο των χρόνων, η πρόθεση του γόνατος μπορεί να χαλαρώσει ή να φθαρεί, κυρίως λόγω καθημερινής δραστηριότητας. Αυτό μπορεί επίσης να προκύψει από μια βιολογική αραίωση των οστών που ονομάζεται οστεόλυση. Εάν η χαλάρωση είναι επώδυνη, μπορεί να χρειαστεί δεύτερη χειρουργική επέμβαση (αναθεώρηση).

 

Ποια είναι η προετοιμασία για την επέμβαση;

Προεγχειρητικά θα υποβληθείτε σε πλήρη ιατρική εξέταση, αιματολογικές εξετάσεις,  ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ), καρδιολογική και αναισθησιολογική εκτίμηση.

 

Ποια είναι η αποκατάσταση μετά από μια Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος;

Μετά την επέμβαση, ακολουθείτε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα αποκατάστασης. Από την πρώτη μέρα ξεκινάτε να κινείστε και να περπατάτε με μερική μερική φόρτιση του πάσχοντος ποδιού, χρησιμοποιώντας πατερίτσες ή περιπατητήρα (Π) και με την καθοδήγηση του ιατρού και του φυσικοθεραπευτή. Μέσα σε λίγες εβδομάδες, μπορείτε να περπατά αυτόνομα, χωρίς βοήθεια και με πλήρη φόρτιση του ποδιού σας επιστρέφοντας στις καθημερινές του δραστηριότητες (περπάτημα, οδήγηση κ.λπ.).